Oldaltérkép OldaltérképImpresszum Impresszum
Tudja Ön, hogy együtt dolgozik olyan munkatársaival, akik nélkül önnek nem lenne munkahelye, bárhol is dolgozik? Tudja-e ön, hogy ez a szektor a nemzeti össztermék 7%-át állítja elő és a munkaképes lakosság több mint 10%-át foglalkoztatja? Ha érdekli, lapozzon tovább >>
Home Irányelvek Az EFCI takarítási irányelvei
23 | 06 | 2024
Az EFCI takarítási irányelvei PDF Nyomtatás E-mail

2006-02-07

Az EFCI ( www.feni.be ) és az Uni-Europa, (www.union-network.org ), mint társadalmi partnerek, az Európai Bizottság kompetens szolgálataival együttműködésben útmutatót dolgoztak ki takarító szolgáltatások megbízásba adásához.
Az útmutatók letölthetők magyar, német, angol és francia nyelven.

Az utóbbi években jelentősen erősödött az EU országainak többségében az a trend, hogy
a magánszektor gazdálkodó szervezetei és a közhivatalok a takarítási szolgáltatásokat szerződéses külső vállalkozónak adják ki, amint azt az EFCI (European Federation of Cleaning Industries, Takarítóipari Szervezetek Európai Szövetsége) által gyűjtött adatok bizonyítják.

Az EFCI becslése szerint 1997-ben hat európai országban (Belgium, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Portugália és az Egyesült Királyság) egyedül a közhivatalok 5,8 milliárd EUR értékű ipari takarítási szolgáltatást adtak ki vállalkozásoknak. A teljes Európai Unióra vonatkoztatva, főleg, ha a magánszektor gazdálkodó szervezeteit is magában foglalja, ez a szám lényegesen nagyobb.

Az EU 92/50/EEC 1 Szolgáltatási Irányelve értelmében olyan szerződéseknél, amelyek értéke 200 ezer EUR felett van, előírás az ipari takarítási szolgáltatások versenykiírása. Ezt az irányelvet, más-más módon, de valamennyi tagország beillesztette saját jogrendszerébe.

Az EFCI ( www.feni.be  ) és az Uni-Europa, (www.union-network.org/UNIsite/Regions/Europa/Europa.html ), mint társadalmi partnerek, az Európai Bizottság kompetens szolgálataival együttműködésben útmutatót dolgoztak ki takarító szolgáltatások megbízásba adásához.

Az irányelv és a hozzá tartozó Excel táblázat az alábbiakban tölthető le négy nyelven:


Magyar
 hungarian.pdf (3.69 MB),  hungarian.xls (34.00 KB)

Német
 german.pdf (3.69 MB),  German.xls (32.50 KB)

Angol
 english.pdf (3.66 MB),  English.xls (31.50 KB)

Francia
 french.pdf (3.68 MB),  French.xls (32.50 KB)