Oldaltérkép OldaltérképImpresszum Impresszum
Tudja Ön, hogy együtt dolgozik olyan munkatársaival, akik nélkül önnek nem lenne munkahelye, bárhol is dolgozik? Tudja-e ön, hogy ez a szektor a nemzeti össztermék 7%-át állítja elő és a munkaképes lakosság több mint 10%-át foglalkoztatja? Ha érdekli, lapozzon tovább >>
Home
02 | 03 | 2024
2022 -2023/1 összefoglaló PDF Nyomtatás E-mail

2023
Összefoglaló a 2022 - 2023/1 évről

Elmúlt évünk is, mint eddig valamennyi a megalakulás óta, a magyar és nemzetközi szabványosítás, a magyar és nemzetközi szakmai közösségi élet, az oktatás, az ismeretterjesztés jegyében telt el.

Az első önálló konferenciánk óta 2007-ben az ismeretterjesztés fontos eszköze az éves konferenciánk, amelyet 2022-ben november 10-én tartottunk meg a BME MTI és a LeoFM közreműködésével. A konferencia programját még pár hónapig megtalálják a konferencia weblapján: www.fmkonferencia.hu

Mint minden évben, partnereinkkel közösen tavaly is megünnepeltük a létesítménygazdálkodás világnapját. Az online ünnepség felvétele egy ideig még elérhető weblapunkon.

Gyarapszik nyilvános Youtube-csatornánk is, a megnövekedett forgalomnak köszönhetően önálló címet is kaptunk: http://www.youtube.com/@hfmshungary 

Továbbra is elérhetők a 2020. utáni konferenciáink promóciós prezentációi és folyamatosan töltjük fel a konferenciák további, ismeretterjesztő előadásait is. Külön érdeklődésükre tarthat számot a 2022. évi konferenciánk délutáni kerekasztal beszélgetése az energiahelyzettel kapcsolatos legnagyobb kihívásainkról.

Éves konferenciánkon adjuk át hagyományosan a HFMS Study Award kitüntetéseket, amelyet minden évben a legjobb teljesítményt nyújtó hallgatóknak ítélünk oda.

A 2022. évi díjazottak és dolgozatuk témái:

Stratégiai kategória - tézis (hipotézis) felállítása és elemzése
Bauer József
Létesítménygazdálkodó szervezetek létrehozása önkormányzatoknál

Taktikai/operatív kategória - egy szolgáltatás meghatározása, kvantitatív és kvalitatív ellenőrzési módszerének kidolgozása
Andorné Karner Zsófia
Felvonók időszakos karbantartásának ellenőrzése
Szakál-Szűcs Katalin
Takarítási szolgáltatás ellenőrzése színházak közönségforgalmi területein

Oktatás
A HFMS – BME MTI létesítménygazdálkodási oktatás a maga nemében meghatározó Magyarországon.
 • a Létesítménygazdálkodás I. két féléves stratégiai szintű tanfolyam
 • a Létesítménygazdálkodás II. egy féléves taktikai szintű tanfolyam
 • az EuroFM létesítményfelelős minősítő vizsgára felkészítő tanfolyam és minősítő vizsga
Az elmúlt évben, 2022-ben, a három képzésen összesen ötvenöt hallgató tette le eredményesen a záróvizsgákat.
Három éve indult az alkalmazott matematikai statisztika és az erre épülő, a szolgáltatási szintek mérésével foglalkozó tantárgy. Az idén stratégia és taktikai képzéseinken két tárgy oktatási anyagait dolgoztuk át, a területgazdálkodást és a létesítménygazdálkodási informatikát.
Előkészületben van A létesítménygazdálkodás szerepe az építésgazdasági értékláncban. Az építményinformációs modellezés tantárgy és jegyzet is. A létesítménygazda az értéklánc végén van, az ostor mindig rajtunk csattan.


Szabványosítás: az MSZT/MB 267 az ISO/TC 267 és a CEN/TC 348 magyar tükörbizottsága.

Munka az MSZT/MB 267-ben
Részt veszünk az ISO és a CEN szavazásaiban, esetenként véleményezzük a készülő szabványokat és részt veszünk számos nemzetközi munkacsoport munkájában.
Jelenleg a 2020-ban kiadott „ISO 41014:2020 Facility management – Development of a facility management strategy" című szabvány honosításán dolgozunk. Ez a létesítménygazdálkodási stratégia megalkotásában jelent komoly segítséget és 2018-ban magyar kezdeményezésre indult el a kidolgozása.
ISO szabványosítási folyamatok, új szabványok
 • Két éven át online megbeszéléseket tartott az ISO/TC 267, most lesz újra személyes találkozó: a TC (Technical Committee, magyarul Műszaki Bizottság) és a munkacsoportok is üléseznek Norvégiában, Trondheimben 2023. május 9-12 között.
 • A 2022-ben megjelent az „ISO 41018:2022 Facility management — Development of a facility management policy" című szabvány, mely a létesítménygazdálkodási politika és a belső szabályzatok megalkotásában segít.
 • Még idén tavasszal megjelenik az „ISO 41015 Facility management – Influencing organizational behaviours for improved facility outcomes and user experience" című szabvány, mely az épület használói szempontjából vizsgálja a létesítménygazdálkodás területét (oktatás, nevelés, felhasználói élmény).
Átdolgozásra, frissítésre kerülő szabványok:
 • ISO 41001 Facility management – Management systems –requirements with guidance for use;
 • ISO 41011 Facility Management – Vocabulary.
 • Átdolgozásról a soron következő TC üléseken lesz szavazás::ISO 41012 Facility management – Guidance on sourcing and the development of agreements.
Kidolgozás alatt lévő szabványok:
 • SO/TR 41016 Facility management – Technology in facility management;
 • ISO 41017 Facility management – Guidance on emergency preparedness and management of an epidemic;
 • ISO/TR 41019 Facility management – The role of FM in sustainability and resilience;
 • ISO 41030 Facility management – Performance measurement and management.
Kidolgozásról a soron következő TC ülésen lesz szavazás:
 • ISO 410XX Guidance on the development of a facility management organization.

CEN szabványosítási folyamatok
 • CEN/TC 348 Task Force "Furniture as a service - Development of proposal": ez a munkacsoport a bútorozás, munkahelyek kialakítása - mint szolgáltatás - témakörében fog európai szabványt kidolgozni.
 • CEN/TC 348 WG 10 "FM digital transformation": ez a munkacsoport most alakul meg.

Tagságaink
Magyar Szabványosító Testület www.mszt.hu 
GlobalFM https://globalfm.org 
EuroFM www.eurofm.org 

Köszönjük, hogy velünk voltak, látogatták rendezvényeinket, képzéseinket, olvasták hírlevelünket, látogatták Facebook, LinkedIN és Youtube oldalainkat.