Oldaltérkép OldaltérképImpresszum Impresszum
Tudja Ön, hogy együtt dolgozik olyan munkatársaival, akik nélkül önnek nem lenne munkahelye, bárhol is dolgozik? Tudja-e ön, hogy ez a szektor a nemzeti össztermék 7%-át állítja elő és a munkaképes lakosság több mint 10%-át foglalkoztatja? Ha érdekli, lapozzon tovább >>
Home Hírek -News Új gázipari szabályozás
30 | 05 | 2024
Új gázipari szabályozás PDF Nyomtatás E-mail
 
Új (G)MBSZ 2020. március 13-a óta új gázipari szabályozás van érvényben. A korábbi 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet hatályát vesztette és az alábbi új rendeletek léptek hatályba.
  • 1/2020. (I. 13.) Korm. rendelet a gáz csatlakozóvezetékek, a felhasználói berendezések és a telephelyi vezetékek műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről, amely kiterjed az éghető gázok szolgáltatásában alkalmazott csatlakozó és telephelyi vezetékek, felhasználói berendezések műszaki biztonságára és hatósági felügyeletére, valamint ezek tervezőire, kivitelezőire, tulajdonosaira, üzemeltetőire, és felhasználóira.
  • 3/2020. (I. 13.) ITM rendelet a csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre, az olajfogyasztó technológiai rendszerekre és a gáztárolókra vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról, amelynek 1. sz. melléklete tartalmazza a gáz csatlakozóvezetékekre, felhasználói berendezésekre és telephelyi vezetékekre, míg a 2. sz. melléklete az olajfogyasztó technológiai rendszerekre és a gáztárolókra vonatkozó műszaki biztonsági előírásokat

 

Tekintve, hogy a fenti rendeletek a korábbiaktól eltérően csak a jogi normákat tartalmazzák, a Gázipari Műszaki Szakbizottság a leíró jellegű kiegészítéseket, Szakági Műszaki Előírások (SZME-G) címmel az ITM honlapján elérhetően tette közzé. Az ebben található műszaki megoldások megfelelnek a rendelet által megkövetelt egyenértékű műszaki-biztonsági szintnek. Alkalmazásuk nem kötelező, de ha a tervező, a rendelet által biztosított tervezői szabadság körében ezeket választja, akkor nem kell bizonyítania a műszaki egyenértékűséget. (A megadott honlapon letölthetők a korábbi szabályzatok is, tekintettel arra, hogy gyakran kell vizsgálni a felhasználói berendezés létesítéskori állapottól való eltérését. Az SZME-G az oldal legalján található meg.)
A szabályozás alapját a 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról (ld. a 88. és a 89. §), valamint az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/426 rendelete a gáz halmazállapotú tüzelőanyag égetésével üzemelő berendezésekről (GAR), a Gázkészülék rendelet képezi.

A rendeletek alkalmazásával kapcsolatos kérdéseket tárgyalja Gyárfás Attilának a márciusi START 2020 konferencián elhangzott előadása, amely meghallgatható itt, valamint az Épületgépész szaklap 2020/1 (március) számában megjelent, MBSZ újratöltve című írása itt.

Forrás: MÉGSZ hírlevél