Oldaltérkép OldaltérképImpresszum Impresszum
Tudja Ön, hogy együtt dolgozik olyan munkatársaival, akik nélkül önnek nem lenne munkahelye, bárhol is dolgozik? Tudja-e ön, hogy ez a szektor a nemzeti össztermék 7%-át állítja elő és a munkaképes lakosság több mint 10%-át foglalkoztatja? Ha érdekli, lapozzon tovább >>
Home Szabványosítás Hogyan működhetnek együtt a vagyongazdálkodás és a létesítménygazdálkodás?
23 | 02 | 2024
Hogyan működhetnek együtt a vagyongazdálkodás és a létesítménygazdálkodás? PDF Nyomtatás E-mail
logo iso


mszlogo
Az ISO egy sor irányítási rendszerszabványt hozott létre, amelyek segítik a szervezeteket teljesítményük javításában. Az irányítási rendszerek megteremtik a folyamatos fejlesztés, a vezetői jövőkép, az alkalmazotti tudatosság és az érintettek bevonásának szervezeti kultúráját.
Az irányítási rendszereket alkalmazó szervezetek a szervezeti célok elérése érdekében jobban fókuszálnak az irányelvekre, a célokra és a folyamatokra.

Két, az általános szervezeti teljesítmény javítása érdekében kidolgozott irányítási rendszerszabványt kell kiemelnünk:
  • ISO 55001 Vagyongazdálkodás. Irányítási rendszerek. Követelmények
  • ISO 41001 Létesítménygazdálkodás. Irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval

Vagyongazdálkodás (AM = Asset Management): Egy szervezet összehangolt tevékenysége annak érdekében, hogy az eszközökből értéket teremtsen. [Forrás: ISO 55000 Vagyongazdálkodás. Áttekintés, alapelvek és terminológia]

Létesítménygazdálkodás (FM = Facility Management): Szervezeti funkció, amely integrálja az embereket, a helyet és a folyamatot az épített környezeten belül, az emberek életminőségének és a főtevékenység termelékenységének javítása céljából. [Forrás: ISO 41011 Létesítménygazdálkodás. Szótár]
  • Az ISO 55001 segítségével a szervezetek nagyobb értéket érhetnek el eszközeikkel, ugyanakkor a szabvány nem magára az eszközre, hanem arra az értékre összpontosít, amelyet az eszközök nyújtanak a szervezet számára. A vagyongazdálkodás a vezetés és a munkahelyi kultúra összehangolásával a szervezeti célokat műszaki, pénzügyi döntésekké, tervekké és tevékenységekké alakítja, valamint biztosítja, hogy az eszközök teljesítsék a tőlük elvárt célokat.
  • Az ISO 41001 segítséget nyújt a szervezetek számára a létesítmények, az eszközök, a szolgáltatások irányításában és fenntartásában azért, hogy azok hatékonyan és eredményesen megfeleljenek az állandóan változó működési követelményeknek. A létesítménygazdálkodás a különböző érdekelt csoportok követelményei, valamint a fő üzleti tevékenységek, a támogató szolgáltatások és a környezet közötti kölcsönhatásokat szervezi az igénylő szervezet szükségleteinek kielégítése érdekében.

Az ISO 55001 és az ISO 41001 szabványok bevezetése képessé teszi a szervezeteket arra, hogy jobban hasznosítsák, kezeljék a létesítményeket és az eszközöket, koncentrálják és optimalizálják a tevékenységeket, valamint megteremtsék a kívánt működést és értéket a célok elérése érdekében.
  • Az ISO 55001 módszeres megközelítést nyújt az eszközökből származó értékek és szervezeti célok összekapcsolásához.
  • Az ISO 41001 jól körülhatárolt struktúrát biztosít a létesítmények működéséhez az erőforrás-gazdálkodáson, a pénzbeli értéken, a munkahelyi szabványokon, a megfelelésen, a környezeti hatásokon keresztül, valamint az eszközök és szolgáltatások átfogó hatékonysága és eredményessége révén az igénylő szervezet szükségleteinek megfelelően.

Ezek a szabványok együttesen alapot és keretet adnak a szervezetek számára annak biztosításához, hogy a létesítmények, az eszközök és a szolgáltatások hatékonyan és eredményesen legyenek kezelhetők a működési tevékenységek és kockázatok javítása, a szervezeti teljesítménycélok elérése és az életminőség javítása érdekében.

Adok József
az MSZT/MB 267 tagja

Forrás és további információk: www.mszt.hu