Oldaltérkép OldaltérképImpresszum Impresszum
Tudja Ön, hogy együtt dolgozik olyan munkatársaival, akik nélkül önnek nem lenne munkahelye, bárhol is dolgozik? Tudja-e ön, hogy ez a szektor a nemzeti össztermék 7%-át állítja elő és a munkaképes lakosság több mint 10%-át foglalkoztatja? Ha érdekli, lapozzon tovább >>
Home
18 | 04 | 2024
Összefoglaló 2018 elején PDF Nyomtatás E-mail
2018
2017 is mozgalmas volt a Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség életében.

Olvassa el összefoglalónkat!


Kedves Tagjaink, Barátaink, Támogatóink!

2017-ben a BME Mérnöktovábbképző Intézettel karöltve útjára indítottuk új képzésünket, az EuroFM létesítményfelelős pán-európai minősítést és az arra felkészítő tanfolyamot. Az EuroFM tanúsítvány egyedülálló lehetőség a gyakorlatban megszerzett operatív és taktikai tudás nemzetközi elismertetésére. A minősítő vizsga és a felkészítő tanfolyam magyar nyelvű, a minősítést kellő gyakorlattal bárki megszerezheti. A magyarországi első EuroFM létesítményfelelős minősítő tanfolyam végzett hallgatói 2017. július 19-én bensőséges ünnepség keretében vehették át okleveleiket.

A Magyar Szabványosítási Testület MSZT MB 267 Létesítmény- és vagyongazdálkodás nemzeti szabványosítási bizottsága, amelynek a HFMS is tagja, aktívan részt vesz az új ISO szabványok kidolgozásában. A ISO TC 267 Facility Management szabványbizottság február 8 -10 között Budapesten, az Új Városházán tartotta plenáris ülését. Az ülés során a résztvevők jóváhagyták a két új ISO létesítménygazdálkodási szabványt, az ISO FDIS 41011 Facility Management – Terms and Definitions és az ISO FDIS 41012 Facility Management – Guidance on sourcing in Facility Management szabványokat, amelyek ezután kerülnek szavazásra. A szabványok időközben meg is jelentek és várhatóan mintegy három éven belül felváltják az MSZ EN 15221-1 és MSZ EN 15221-2 szabványokat. A szabványülés másik központi témája az új ISO 41001 létesítménygazdálkodási irányítási szabvány volt, amelynek szavazásra bocsájtható változatát ezen az ülésen hagyta jóvá a bizottság. Köszönjük Budapest Főváros Kormányhivatalának és az ÉMI Nonprofit Kft.-nek támogatásukat.

A ISO TC 267 Facility Management szabványbizottság múlt évi második plenáris ülésére 2017 szeptember utolsó hetében Kuala Lumpurban került sor. A résztvevők jóváhagyták az új, ISO 41001 létesítménygazdálkodási irányítási szabvány végleges szövegét, amely így 2018 folyamán megjelenhet. Magyarországot, a Magyar Szabványosítási Testületet és a Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetséget László Miklós képviselte.

A HFMS Szabadegyetem programján belül immár hatodik alkalommal került megrendezésre a Board Games szimulációs üzleti játék 2017. február 28-án, amely fontos mérföldkő minden évben a felsőfokú szakmai továbbképzésünk során.

A Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség, a HFMS szabadegyetem, a Global Facilities Management Association 2017. május 17-én ünnepelte a létesítménygazdálkodás világnapját. Az ünnepségen tizennégy rövid sikertörténet hangzott el, népes hallgatóság előtt.

A BME MTI - HFMS létesítménygazdálkodási képzés 2016 - 17. évi évfolyamának eredményes záróvizsgát tett hallgatói 2017. november 21-én vehették át a tanfolyam sikeres elvégzését igazoló tanúsítványaikat. A 20. évfolyam 2017 októberében indult el 14 hallgatóval. A második félévi taktikai szintű képzés kezdete idén február 20-ra esik.

A 2018. év folyamán magyarul is megjelenik a három új ISO létesítménygazdálkodási szabvány. A szabványok fordítása 2018 elején kezdődik és azok, mint hivatalos MSZ ISO szabványok várhatóan 2018 harmadik negyedévében jelennek meg:
• ISO 41011:2017 Facility management -- Vocabulary
• ISO 41012:2017 Facility management — Guidance on strategic sourcing and the development of agreements
• ISO 41001 Facility management -- Management systems -- Requirements with guidance for use

A szabványok megjelenését szponzoraink, az Ex-Art 2001 Kft. www.ex-art.hu, Informatika Biztonságtechnika Kft. www.ibsec.hu és a Rockwell Vagyonvédelmi Kft. www.rockwell-security.hu nagyvonalú támogatása tette lehetővé.

Három éves szünet után idén ismét megrendeztük éves konferenciánkat. A HFMC 2017 létesítménygazdálkodási konferencia központi témája a digitalizálás volt. A több mint száz részvevő tanúja volt a HFMS tanulmányi díjat átadásának is. Tavaly, folytatva a négy évvel ezelőtt megkezdett sorozatot, a HFMS tagjaiból alakult bírálóbizottság kitüntette az elmúlt négy év kiemelkedő záródolgozatait.
A díjazott dolgozatok:
  • Agócs Attila: Az alkalmazott minőségellenőrzési mutatók költségbefolyásoló szerepe termelő vállalat infrastrukturális létesítménygazdálkodásában
  • Galamb Emese: A BIM szerepe a létesítménygazdálkodás folyamataiban
  • Geng Szabolcs: Az épületkihasználtság mérés fejlesztési lehetőségei irodaterületek esetében
  • Járvás Tamás: Az EN 15221-6:2011 szabvány és egységesített területkategóriák használatának előnyei közepes és nagyvállalatoknál
  • Tibor Tamás: Az ügyfél-elégedettség mérése a társasházakban
  • Vajda László: A szolgáltatási szint megállapodások szerepe a létesítménygazdálkodási szerződésekben

Az egyesület alapítása óta folyamatosan aktívan tagjai vagyunk az ON-K 240 Immobilien- und Facility Management osztrák szabványbizottságnak, az EuroFM és a Global FM szervezetének.
A 2017. december 5-én tartott éves közgyűlésen a tagság két évre újraválasztotta az elnökséget. Munkánkat 2018 elején az éves munkaprogram kidolgozásával folytatjuk.

Ismételten megköszönve támogatásukat, kérem, látogassák rendszeresen weblapunkat, figyeljék hírlevelünket, bátran továbbítsák meghívóinkat kollégáiknak, szakmabéli ismerőseiknek és az érdeklődőknek.Budapest, 2018. január 24.Mikó Zoltán                                Czerny József
alelnök                                        elnök