Oldaltérkép OldaltérképImpresszum Impresszum
Tudja Ön, hogy együtt dolgozik olyan munkatársaival, akik nélkül önnek nem lenne munkahelye, bárhol is dolgozik? Tudja-e ön, hogy ez a szektor a nemzeti össztermék 7%-át állítja elő és a munkaképes lakosság több mint 10%-át foglalkoztatja? Ha érdekli, lapozzon tovább >>
Home
28 | 03 | 2024
Tanulj meg létesítménygazdálkodni! PDF Nyomtatás E-mail

Az egybertazsoltetlen hely Magyarországon, ahol legfelsőbb szinten tanítják a létesítménygazdálkodást, az a BME Mérnöktovábbképző Intézete. Idén novemberben már a 11. évfolyam fog tanulni. Magam is itt végeztem még 2002-ben, az évfolyamtársaimmal azóta is összejárunk. Volt olyan is közülük, akit aztán én kerestem meg állásajánlattal és együtt dolgoztunk. A szakmai kapcsolatok mai napig élőek, amiket a tanárokkal és a hallgatókkal annak idején kialakítottam.

 

 A képzés a Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség égisze alatt zajlik az egyetem szervezésében. Az előadók a szakma krémje. Többek között jómagam is:-) Közgazdaságtant, pénzügyeket fogok idén oktatni leendő létesítménygazdáknak. Mivel a november 25.-i HFMC konferenciára is hasznos és fontos előadással készülök (FM szabványok), ezt is leadom  a hallgatóknak.

Idén a vizsgabizottság tagjaként volt szerencsém megismerkedni a tavalyi hallgatókkal. Felkészültségük, tudásszintjük változó volt, hallhattunk remek, profi előadást, de olyat is, akit nem találtunk  érdemesnek a kettes jegyre sem. A bizottság három hallgatót is újrázásra hívott vissza. Láthatóan nincs esélye annak, aki legalább az alapokkal nincs tisztában.

Miért fontos a Szövetségnek ez a képzés? Mi úgy gondoljuk, hogy magyar KKV-k, ill azon belül a létesítménygazdálkodási szolgáltatást nyújtók nem a tőkehiánytól, magas adóktól vagy az import dömpingtől szenvednek, hanem a tudás, know-how hiányától. Úgy gondoljuk, hogy a magyar KKV szegmens felemelkedése, megerősödése alapvetően a menedzsmenti, szakmai ismereteken múlik. Sokszor alapvető folyamatok, rendszerek hiányoznak. Kevesen járnak külföldi tanulmányutakra, olvasnak (külföldi) szakirodalmat, kevesen dolgoznak (!) szakmai szövetségekben. Tudjuk, hogy nehéz a napi operatív feladatok mellett a munkatársak és a saját képzésünkre odafigyelni, erőforrást, időt teremteni rá, de bizonyossággal állíthatjuk, hogy az a cég, amely nem tanítja be és nem képzi az alkalmazottait a szakmai alapokra, az a cégvezető, tulajdonos, amely nem használja a modern menedzsmentismereteket olyan versenyhátrányba kerül, amit semmilyen adórendszer, EU támogatás stb. nem tud kompenzálni.

Berta Zsolt

zsolt.berta (kukac) hfms.org.hu