Oldaltérkép OldaltérképImpresszum Impresszum
Tudja Ön, hogy együtt dolgozik olyan munkatársaival, akik nélkül önnek nem lenne munkahelye, bárhol is dolgozik? Tudja-e ön, hogy ez a szektor a nemzeti össztermék 7%-át állítja elő és a munkaképes lakosság több mint 10%-át foglalkoztatja? Ha érdekli, lapozzon tovább >>
Home Hírek -News Total Facilities Expo, Melbourne
28 | 02 | 2024
Total Facilities Expo, Melbourne PDF Nyomtatás E-mail

frankbudai web Idén Melbourne-ben rendezték Ausztrália egyik nagyszabású létesítménygazdálkodásai kiállítását: a Total Facility Expo-t. A rendezvény 2014. március 4-5. között került lebonyolításra a melbourne-i Convention és Exhibition Centre-ben.
Az eseményről Frank Budai tudósít.


tfe1 

Az expóra látogatóknak díjmentesen lehetett online regisztrálni. Aki azonban nem tudott online regisztrálni vagy esetleg nem sikerült a webes felületen pontosan kitöltenie minden adatot, az a helyszínen egy A/4-es jelentkezési lap kitöltésével kb. 5 perc alatt megkaphatta a belépőjegyét, ami mind a két napra érvényes volt. A kiállítóknak lehetőségük volt egy bárkód leolvasót is kérniük, így azokat is sikerült elérniük, megszólítaniuk e-mailen keresztül, akik diákok vagy csak szimplán magánszemélyek. A névre szóló kártyám felvétele után közvetlen azonosításra egy pillanatra meg kellett állni a beléptető pontnál és a sikeres a szkennelés után kezemben egy csomag ismertető anyaggal nekivágtam feltérképezni az expót.

 RIMG0009

Kezdjük a pódiumokkal.
Két színpad volt és egy networking terület, ahol az első nap végén a Photon Energy cég állófogadás rendezett a kiállítás látogatóinak. A pódiumokon prezentációk hangzottak el, két témakör köré csoportosítva. Az egyiken - nevezzük fő pódiumnak – különböző nagyvállalatok szakemberei mutatták be a napi működésüket és osztották meg tapasztalataikat. Míg a másik pódiumon a fő témaköre az energiahatékonyság volt.
Az eseménynek otthont adó komplexum a remek elhelyezkedéséből kifolyólag alkalmat adott arra is, hogy a közeli Yara folyó partján beüljön az ember egy kávéra, ebédre. Jómagam például a Fujitsu klíma lakossági részlegének vezetőjével ebédeltem az első napon.

A kiállítókat a következő nagyobb témakör szerint lehetett csoportosítani:
1. Energia hatékonyság
2. IT támogatás, szoftverek
3. Szolgáltatást értékesítők
4. Terméket értékesítők

Jól volt érzékelhető, hogy a vállaltok vezetői az energia költségek visszaszorítását kiemelten fontosnak tartják és nekünk, mint a terület gazdáinak pedig tisztában kell lennünk a jövő megoldásaival, amik már itt vannak, és sokszor kézzelfoghatók.

A másik nagy csoport az IT támogatás volt, ami a belső vevőink kiszolgálásához illetve az analitikus megközelítéshez remek és kényelmes megoldást tud nyújtani. Ezen területen voltak integrált, illetve specializálódott termékek is. A személyes kedvencem, egy a villamos energia területén szolgáltató cég szoftvere volt, amely képes volt táveléréssel ellenőrizni és éles tesztet végrehajtani bármilyen elektromos szekrényben. Helyszíni kiszállás nélkül, mintegy fotelből lehet információt kapni a kapcsolószekrényben található megszakítók működéséről és csak valós hiba alkalmával szükséges helyszíni jelenlét és hibaelhárítás. Ez a fajta szemlélet a tervezett megelőző karbantartás kontra valós javítási költség tekintetében lehet hasznos. Azaz, mint költségfelelősöknek, mire érdemes költenünk és mire felesleges. Hol vannak azok a határok, amik még a minőség romlása és az épület/eszköz életciklus várható költségének jelentős megemelkedése nélkül menedzselhetők.

A szolgáltatók és terméket kiállítók között voltak olyanok, amik a magyar piacon természetesen nincsenek jelen. Vannak otthon olyan cégek különböző a szolgáltatásokra/termékekre, amikkel itt én viszont nem találkoztam. Például téli külterület karbantartásra nem volt cég/termék, így só, homok, zeolit, toló lappal ellátott traktor. Kertészet és állat/rovar irtás terén annak ellenére, hogy hasonló gépállománnyal dolgoznak (traktor, sövénynyíró, fűkasza) jelentős különbségeket tapasztaltam így már így első benyomásra is. A vegyszeres állat/rovar irtás területén ez adódik abból is, hogy a melegebb időjárás jobban kedvez a rovarok elterjedésének.
Nálunk sokkal kevesebb súlyt fektetnek a kertek és a zöldfelületek megjelenésére, ellentétben itt, mivel a szép kert az arculat része és egyfajta üzenet közvetítő szereppel is bír, ezért jelentős költség a locsolás és az öntöző rendszerek karbantartása.


tfe32

tfe31
Érdekes prezentációt tartott Walter Rafin a DTZ üzletfeljesztési igazgatója. Első diáján egy alapvető, de még mindig szükséges alaptézist vetített fel és fűzött hozzá kiegészítést, hogy miért nem hasznos összekeverni a két fogalmat..

tfe4

Facility Management (létesítménygazdálkodás): Integrálja az összes szervezeti folyamatot a munkahely és munkavégzés szerint, beleértve az ingatlan, terület, infrastruktúra és támogató szolgáltatásokat, az adminisztrációt, valamint a vagyongazdálkodást.
Facilities Maintenance (létesítmény karbantartás): Az épület és a vagyon értékét megőrzi a tervezői szándék szerint. Növeli a megbízhatóságot és csökkenti a eszközök romlását/tönkremenetelét..
Majd ezt követően a különböző karbantartási és felelősségi rendszerekről osztotta meg nézeteit, amit a következőképpen összegzett:

 tfe5

A második napon már jó érzés volt biztonságosabban mozogni a kiállításon és adódott idő beszélgetésekre is, valamint a kiállítók is lazábban, közvetlenebbül szólítgatták meg a járókelőket.
Az Expo-n látottak, hallottak alapján elmondható, hogy az életciklus költségen kívül fontos feladata a szakmának az energia költségek racionalizálása, valamint a szakzsargon nélküli szolgáltatás a belső és külső vevőink felé, ahogy azt Cath Johnston is kiemelte a prezentációjában.


Budai Ferenc
Perth, 2014. március 12