Oldaltérkép OldaltérképImpresszum Impresszum
Tudja Ön, hogy együtt dolgozik olyan munkatársaival, akik nélkül önnek nem lenne munkahelye, bárhol is dolgozik? Tudja-e ön, hogy ez a szektor a nemzeti össztermék 7%-át állítja elő és a munkaképes lakosság több mint 10%-át foglalkoztatja? Ha érdekli, lapozzon tovább >>
Home Irányelvek Területkategorizálási irányelvek
28 | 03 | 2024
Területkategorizálási irányelvek PDF Nyomtatás E-mail

2005-10-24

Általános és eddig kevéssé szabályozott feladat az épületek területeinek a használat módja szerinti csoportosítása, kategorizálása. A Magyar Létesítménygazdálkodás Szövetség által kidolgozott irányelv célja, hogy eligazítást, általános iránymutatást nyújtson ebben a kérdésben. 

Általánosan elfogadott szabályozás hiányában az olyan kijelentések, hogy egy épület, vagy annak egy része hány m2 alapterületű, bizonyos körülmények között félreértésre adhatnak alkalmat, ill. további magyarázatra szorulhatnak. Más lehet az értelmezése egy terület nagyságának a terület használója szempontjából, más a bérbeadó, más az ingatlanfejlesztő és más az ingatlan-értékbecslő szempontjából, és ez a felsorolás még messze nem teljes.
Az irányelv alkalmazása természetesen nem kötelező, de a felek egyetértése esetén használata előírható szerződéses jogviszony keretein belül.

  • Az irányelv szisztematikus útmutatást nyújt az épületek területeinek használat szerinti kategorizálására.
  • Az irányelv egyaránt alkalmazható valamennyi épület területeire, függetlenül azok tulajdonlásától, használójától és használati céljától.
  • Az irányelv kizárólag a területek kategorizálásának módját írja le és nem az egyes területkategóriák nagyságának meghatározását, azaz nem tartalmaz irányelveket a felmérés módjára.
  • Az irányelv célcsoportjai (stakeholders) többek között:az egységes ingatlan-nyilvántartás szervezetei, bankok (hitelfedezet), bérbeadók és bérbe vevők, biztosítók, épületüzemeltetők (pl. irodaépületek), értékbecslők, ingatlanfejlesztők, ingatlantulajdonosok, létesítménygazdálkodók (facility managers), pályázatkiírók, szakhatóságok, tanácsadók, tervezők, stb.
  • Az irányelv mellékletei egy-egy épülettípusra részletesen kidolgozva mutatják be az alkalmazás módját.

A teljes irányelv itt tölthető le.