Oldaltérkép OldaltérképImpresszum Impresszum
Tudja Ön, hogy együtt dolgozik olyan munkatársaival, akik nélkül önnek nem lenne munkahelye, bárhol is dolgozik? Tudja-e ön, hogy ez a szektor a nemzeti össztermék 7%-át állítja elő és a munkaképes lakosság több mint 10%-át foglalkoztatja? Ha érdekli, lapozzon tovább >>
Home Szakcikkek Big Data
28 | 03 | 2024
Big Data PDF Nyomtatás E-mail
A Big Data

A Big Data igen nagy adatmennyiségek elemzését, feldolgozását és felhasználását jelenti.
Hátterében az a felismerés húzódik meg, hogy a ma rendelkezésre álló rendszerek és adatbankok hamarosan nem tudnak megbirkózni az adatáradattal. Számtalan technológia produkál hatalmas adatmennyiségeket: biztonsági kamerák, összetett termelési folyamatok, a létesítmények felügyelete, intelligens energiahálózatok, klímakutatás, részecskefizika, szociális hálózatok és genetikai információk növekvő tömege. Mindezen adatokat nemcsak rögzíteni és tárolni kell, hanem gyorsan ki is kell értékelni, orvosi diagnózisokat felállítani, veszélyhelyzeteket felismerni és az energiahálózatok stabilitását előre jelezni.

Várható, hogy a jövőben a genetikai információk gyarapodása miatt szinte robbanásszerűen fognak növekedni az orvosi adatmennyiségek. Az energiahálózatok intelligens vezérlésére szolgáló smart grid technológiák keretében sok energiatermelőt és -fogyasztót kell egyidejűleg megfigyelni és vezérelni. Ehhez az intelligens mérőket (villanyórákat) évi egyszeri helyett 15 percenként kell leolvasni.

Ma a felhalmozott adatok döntő része veszendőbe megy, vagy a lehetőségek ellenére még csak nem is rögzítjük azokat. 
Mire kell készülnünk? Hogyan érint majd a fejlődés minket? Mik azok az eszközök, amik már most is rendelkezésünkre állnak? Ezekre keresünk válasz az előadásban és az utána következő beszélgetésben.