Oldaltérkép OldaltérképImpresszum Impresszum
Tudja Ön, hogy együtt dolgozik olyan munkatársaival, akik nélkül önnek nem lenne munkahelye, bárhol is dolgozik? Tudja-e ön, hogy ez a szektor a nemzeti össztermék 7%-át állítja elő és a munkaképes lakosság több mint 10%-át foglalkoztatja? Ha érdekli, lapozzon tovább >>
Home Vezércikk 2020. év eleji összefoglaló
19 | 01 | 2021
2020. év eleji összefoglaló PDF Nyomtatás E-mail

15-Year-Anniversary

20

Az idén lesz 15 éve, hogy 2005. július 18-án megalakult a Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség és 20 éve, hogy részben a HFMS későbbi tagjai közreműködésével elindult a Magyarországon a lényegében mindmáig egyedülálló létesítménygazdálkodási képzésünk.

Az elmúlt 20 évben, részben munkánk eredményeként is, jórészt letisztult a létesítménygazdálkodás fogalma, a kezdetektől fogva társszerzői voltunk az európai (CEN) és a nemzetközi (ISO) létesítménygazdálkodási szabványoknak.

A megalakulás óta aktív tagjai vagyunk számos nemzetközi szakmai szervezetnek, igy az IFMA-nak (www.ifma.org), az EuroFM-nek (www.eurofm.org), a GlobalFM-nek (www.globalfm.org) , az MSZT MB 267 Létesítmény- és Vagyongazdálkodás magyar nemzeti szabványosító bizottságnak, amelynek alapító tagjai vagyunk. Eredményesen járultunk hozzá az ISO TC 267 Facility Management nemzetközi szabványbizottság, az CEN TC 348 Facility Management európai szabványbizottság és az osztrák ON-K 240 Immobilien- und Facility Management nemzeti szabványbizottság munkájához.

A szabványosítási munka lassan hozza meg a gyümölcsét, de mára a három ISO létesítménygazdálkodási szabvány, amelyeket sikerült magyarul is megjelentetni, már beépült oktatásunkba és kezdi éreztetni hatását a mindennapi szakmai életben is.

Ezek az:
  • MSZ EN ISO 41001:2018 Létesítménygazdálkodás. Irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval (ISO 41001:2018)
  • MSZ EN ISO 41011:2018 Létesítménygazdálkodás. Szótár (ISO 41011:2017)
  • MSZ EN ISO 41012:2018 Létesítménygazdálkodás. Útmutató a stratégiai erőforrás-kezelésre és megállapodások kidolgozására (ISO 41012:2017)

Bíztatjuk Önöket, ha még nem tették meg, vásárolják meg a szabványokat.

Három oktatásunk folyik a BME MTI-vel közösen, részben a HFMS megalakulása óta:
  • a Létesítménygazdálkodás I. két féléves stratégiai szintű tanfolyam
  • a Létesítménygazdálkodás II. egy féléves taktikai szintű tanfolyam
  • az EuroFM létesítményfelelős minősítő vizsgára felkészítő tanfolyam

Az EuroFM minősítő vizsgát a HFMS szervezi és bonyolítja le a BME MTI támogatásával. A tavalyi, a 2019-es év volt az első, amelyben két osztály tette le a minősítő vizsgát.

A HFMS Szabadegyetem programján belül immár kilencedik alkalommal rendeztük meg a Board Games szimulációs üzleti játékot 2020 márciusában, amely fontos mérföldkő minden évben a felsőfokú szakmai továbbképzésünk során.

A Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség a Global Facilities Management Association tagjaként 2019. május 15-én ünnepelte meg a létesítménygazdálkodás világnapját az MSZ EN ISO 41012:2018 Létesítménygazdálkodás. Útmutató a stratégiai erőforrás-kezelésre és megállapodások kidolgozására szabvány alkalmazási példáinak bemutatásával.

A World FM Day idén 2020-ban május 13-ra esik.

További szabadegyetemi képzéseink 2019-ben:
  • Női vezetőként a vezetésről és a vezetéshez szükséges emberi kvalitásokról közhelyek nélkül (Istiván Rita)
  • A Well épületminősítés (Feuertag Ottó)
  • Vezetéselmélet (Kolesar András)

Sajnálatos módon 2019-ben el kellett halasztani éves konferenciánkat, mivel szervező partnerünk a konferencia előtt két hónappal lemondta közreműködését.
Azóta új partnert találtunk, konferenciánkat ismét megrendezzünk, ezúttal 2020. május 12-re terveztük a LeoFM (www.leofm.hu) egyesülettel közösen. Az új időpont várhatóan október 20.

Az idén is odaítéljük a HFMS Award for Industry Impact díjat a létesítménygazdálkodás és a létesítménygazdálkodási iparban elért kiemelkedő teljesítmény elismeréséül.
Eddigi kitüntetettjei László Miklós, Schmidt József, Klemm Ervin, Dr. Prof. Alexander Redlein és Lippai Sándor voltak.
A HFMS Study Award kitüntetés célja, hogy elismerésben részesítsük a képzéseink során kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatókat. Idei konferenciánkon a 2017-18-as és a 2018-19-es évfolyam dolgozatait vesszük számba és díjazzuk a legjobbakat.

A 2020. március 4 -én tartott éves közgyűlésen a tagság jóváhagyta az elnök 2019. évről szóló beszámolóját és megválasztotta az egyesület elnökségét 2020 – 2021 évekre.
Az új elnökség:
Elnök: Czerny József
Alelnök: László Miklós
Az elnökség tagjai: Mikó Zoltán, Szigetvári Gergely
Ez úton is köszönjük Mikó Zoltánnak áldozatos munkáját, amelyet alelnökként az egyesület érdekében kifejtett.

Kérjük továbbra is kövessék munkánkat, látogassák weblapunkat, rendezvényeinket, olvassák hírlevelünket, támogassák részvételükkel az oktatásainkat.


Tisztelettel


László Miklós                                                Czerny József
alelnök                                                          elnök
.