Oldaltérkép OldaltérképImpresszum Impresszum
Tudja Ön, hogy együtt dolgozik olyan munkatársaival, akik nélkül önnek nem lenne munkahelye, bárhol is dolgozik? Tudja-e ön, hogy ez a szektor a nemzeti össztermék 7%-át állítja elő és a munkaképes lakosság több mint 10%-át foglalkoztatja? Ha érdekli, lapozzon tovább >>
Home Szabványosítás
28 | 03 | 2024
Szabványosítás
A Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség egyik alapvető céljának tartja a létesítménygazdálkodás szabványosításának elősegítését Magyarországon. A nemzetközi szabványosítási életben a szövetség megalakulása óta aktívan részt veszünk. 2013-ban megalakult az MSZT MB 267 Létesítménygazdálkodás nemzeti szabványbizottság, mellyel a szabványosítás új lendületet vett hazánkban.

Köszönjük támogatóinknak, hogy lehetővé teszik munkánkat.

Támogatóink 2014-ben

publishing   mnmi   mteampannon   slametrix

ÚJ ISO létesítménygazdálkodási szabványok PDF Nyomtatás E-mail

logo iso

Mint már hírül adtuk, befejezéséhez közeledik és 2020 végén valószínűleg megjelenik az új ISO 41014 Létesítménygazdálkodási stratégia kidolgozása szabvány.
Az ISO TC 267 további két szabvány kidolgozását is végzi.
Az egyik az ISO 41015 Facility management - Influencing organizational behaviours for improved facility outcomes, amelynek az első un. CD (Committee Draft) verziója kerül szavazásra hamarosan. A szabvány a szervezeti viselkedés és a létesítménygazdálkodás összefüggéseivel foglalkozik.
Az érdeklődők az új szabványtervezet tartalomjegyzékét itt tölthetik le.
A másik szabványtervezet un. TR (Technical Report), amely a létesítménygazdálkodás számítástechnokai támogatásával foglalkozik majd. Az új ISO TR 41016 Technology in Facility Management – Scope, key concepts and benefits 2020 december végére készül el és várhatóan 2021 közepén jelenik meg. Egy TR nem szabvány, hanem egy-egy terület aktuális ismereteit foglalja össze.
 
Kifejlesztés alatt az új ISO 41014 “Létesítménygazdálkodási stratégia kidolgozása” szabvány PDF Nyomtatás E-mail

logo iso


Dublinban tartotta soron következő ülését az ISO TC 267 Létesítménygazdálkodás 4. sz. munkacsoportja, amely feladata a létesítménygazdálkodási stratégiáról szóló szabvány kidolgozása. A feszített ütemű munka első üteme várhatóan 2020 januárjában ér véget a szabvány első vázlatának lezárásával (CD = Committee Draft a szabványosítás tolvajnyelvén). A szabvány eredeti javaslata a magyar MSZT MB 267 nemzeti szabványbizottságtól származik és a magyar bizottság aktívan részt vesz a szabvány kidolgozásában.

2019June-WG4

                     Az ISO TC 267 Facility Management WG4 dublini ülésénak résztvevői.

Az ISO eredeti híre itt.
Bővebben...
 
Az új ISO 41014 “Létesítménygazdálkodási stratégia kidolgozása” szabvány első vázlata PDF Nyomtatás E-mail

logo iso

Az ISO TC 267 Létesítménygazdálkodás 4. sz. munkacsoportja elkészítette és véleményezésre az ISO TC 267 elé terjesztette a létesítménygazdálkodási stratégiáról szóló szabvány első (CD= Committee Draft) változatát, a tervezett határidő előtt bő hat hónappal.
Az érdeklődők az új szabványtervezet tartalomjegyzékét itt tölthetik le. 
 
Magyarul is megjelenik az ISO 41014 Létesítménygazdálkodási stratégia kidolgozása szabvány PDF Nyomtatás E-mail

logo iso
mszlogo
Kidolgozás alatt van a Facility management. Development of facility management strategy (ISO 41014:2020) szabvány magyar nyelvű változata.
A dokumentum iránymutatást ad majd magyarul is a létesítménygazdálkodási (FM) stratégia kidolgozásához, ha az FM szervezet:
 a) biztosítani kívánja az létesítmánygazdálkodással szemben támasztott követelmények és az igénylő szervezet alaptevékenységének céljai, szükségletei és korlátai közötti összhangot;
 b) javítani kívánja a létesítmények hasznosulását és a keresleti szervezet és az alaptevékenység javítása érdekében;
 c) arra törekszik, hogy következetesen megfeleljen az érintettek igényeinek és az alkalmazandó előírásoknak, rendelkezéseknek;
 d) arra törekszik, hogy a szervezet fenntartható legyen a világméretű versenyben.

A szabványt várhatóan az 2024. május 8-án mutatjuk be.
Az angol nyelvű változat már most is megvásárolható az MSZT weblapján.

Az érdeklődők az új szabvány tartalomjegyzékét itt tölthetik le. 
Az új szabvány várhatóan a 2023-24-es tanévtől kezdve egyben tananyag is lesz.

 
Megvásárolhatók az új magyar nyelvű ISO létesítménygazdálkodási szabványok PDF Nyomtatás E-mail
logo iso


mszlogo
Az MSZT weboldalán megvásárolhatók az új MSZ EN ISO magyar nyelvű létesítménygazdálkodási szabványok.

MSZ EN ISO 41011:2018 — Szótár
Meghatározza és bemutatja a létesítménygazdálkodási szabványokban alkalmazott, a létesítménygazdálkodással, az eszközökkel, az emberekkel, az erőforrás-kezeléssel, a folyamattal, a pénzüggyel, az általános szervezeti működéssel és a méréssel kapcsolatos szakkifejezéseket.

MSZ EN ISO 41001:2018 — A létesítménygazdálkodási rendszer követelményei
Mik egy jól működö létesítménygazdálkodási szervezet követelményei? Hogyan minősíthetjük és fejleszthetjük a szervezet? Hogyan lehet sokkal jobb és meggyőzőbb eredményeket elérni? A szabvány szerkezete megegyezik a többi ISO irányítási rendszerszabvány szerkezetével, egyes helyeken azokkal teljesen megegyező szövegrészeket tartalmaz, így könnyen integrálható pl. az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvánnyal is.

MSZ EN ISO 41012:2018 — A stratégiai erőforrások kezelése és a megállapodások kidolgozása
A szabvány lépésről lépésre útmutatást ad az átfogó stratégiai erőforrás-kezeléshez és a megfelelő belső vagy külső létesítménygazdálkodási megállapodások előkészítéséhez és megvalósításához,

A szabványokat egyaránt alkalmazhatják a szolgáltató és a szolgáltatást igénybevevő szervezetek.
 
« ElsőElőző1234567KövetkezőUtolsó »

2. oldal / 7