Oldaltérkép OldaltérképImpresszum Impresszum
Tudja Ön, hogy együtt dolgozik olyan munkatársaival, akik nélkül önnek nem lenne munkahelye, bárhol is dolgozik? Tudja-e ön, hogy ez a szektor a nemzeti össztermék 7%-át állítja elő és a munkaképes lakosság több mint 10%-át foglalkoztatja? Ha érdekli, lapozzon tovább >>
Home Vezércikk
24 | 01 | 2022
Vezércikk


2021. év eleji összefoglaló PDF Nyomtatás E-mail

2021-loading


A 2020. év sok tekintetben rendkívüli volt. Visszatekintve úgy látjuk, hogy a vártnál sokkal jobban sikerült átállnunk az online kapcsolattartásra. 
Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a megalakulás óta aktív tagjai vagyunk számos nemzetközi szakmai szervezetnek, igy az IFMA-nak (www.ifma.org), az EuroFM-nek (www.eurofm.org), a GlobalFM-nek (www.globalfm.org) , az MSZT MB 267 Létesítmény- és Vagyongazdálkodás magyar nemzeti szabványosító bizottságnak, amelynek alapító tagjai is vagyunk. Eredményesen járultunk hozzá az ISO TC 267 Facility Management nemzetközi szabványbizottság, az CEN TC 348 Facility Management európai szabványbizottság és az osztrák ON-K 240 Immobilien- und Facility Management nemzeti szabványbizottság munkájához.
Mindhárom BME MTI-vel közös tanfolyamunkon, az online kommunikációra való átállás miatt kisebb kezdeti zökkenőkkel ugyan, de zavartalanul folyt tovább az oktatás 2020-ban is.
  • a Létesítménygazdálkodás I. két féléves stratégiai szintű tanfolyam
  • a Létesítménygazdálkodás II. egy féléves taktikai szintű tanfolyam
  • az EuroFM létesítményfelelős minősítő vizsgára felkészítő tanfolyam

Meglepődtük, amikor összeszámoltuk, de csaknem 120 hírlevelet és egyéb értesítést küldtünk ki tavaly, ezek közül sok közösségi oldalainkra is felkerült.

Bővebben...
 
2016. év eleji mérleg PDF Nyomtatás E-mail
2016

Köszönjük, hogy egész évben velünk voltak és aktívan támogatták a Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetséget.
Szövetségünk 2015-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját.
Az elmúlt év során több új kezdeményezésünk váltotta be a hozzá fűzőtt reményeket, nem utolsó sorban az Önök támogatásának köszönhetően.
Bővebben...
 
2017. év eleji összefoglaló PDF Nyomtatás E-mail

2016-7
Köszönjük, hogy az elmúlt év során is aktívan támogatták a Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetséget.
Az elmúlt év sok tekintetben felkészüléssel telt el, de folytattuk már hagyománynak számító ismeretterjesztő sorozatunkat és oktatásunkat.
2017-ben több új kezdeményezést indítunk majd útjára, nem utolsó sorban az Önök támogatásának köszönhetően.
Bővebben...
 
Összefoglaló 2018 elején PDF Nyomtatás E-mail
2018
2017 is mozgalmas volt a Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség életében.

Olvassa el összefoglalónkat!

Bővebben...
 
10 éve alakult meg a Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség PDF Nyomtatás E-mail
                   10years        A Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség az idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját.
A Szövetség tagjainak áldozatos támogatásának köszönhetően a tíz évvel ezelőtt kitűzött céljai
közül a legfontosabbak megvalósítása útján jelentős eredményeket ért el.
A tíz évvel ezelőtt kitűzött legfontosabb célunk a létesítménygazdálkodás, mint stratégiai
jelentőségű üzleti terület magyarországi és nemzetközi fejlődésének elősegítése, hazai
gyakorlattal való integrálása.
Bővebben...
 
2013. év eleji mérleg PDF Nyomtatás E-mail
buekBoldog új évet kívánunk!

Köszönjük, hogy a 2012. évben is támogatták a Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetséget.

A tavalyi év számunkra legjelentősebb eseménye a már hagyománnyá vált éves konferenciánk volt, amelyet most először az osztrák Technische Universität Wien-el közösen rendeztünk meg. A konferenciáról itt, fő honlapunkon (www.hfms.org.hu) és a szintén általunk fenntartott www.fmkonferencia.hu weblapon tájékozódhatnak.

Működik önálló Facebook oldalunk (www.facebook.com/hfms.hungary ), az FM Guru fórumunk (http://forum.fmguru.hu) tagsága meghaladta a 300-at. Az év végén elindítottuk hírlevelünk, a regisztráltak száma folyamatosan nő.

Eredményesen zártuk a BME MTI-vel közös képzésünk 12. évfolyamát és tizennyolc hallgatóval elindult a 13. évfolyam tavaly októberben.
Bővebben...
 
Létesítménygazdálkodás - kell-e tanulni? PDF Nyomtatás E-mail

Legtöbbünk ösztönösen tisztában van vele, hogy az épített környezetnek mekkora befolyása van mindennapi életünkre.
Néhányunk kivételével már nem vagyunk képesek a természetes környezetben megélni, sőt többnyire néhány napnál többet túlélni sem, egész életünkben a társadalmi munkamegosztásra vagyunk utalva. Ennek egyik legfontosabb terméke az épített környezet, az épített infrastruktúra, amelynek meghatározó eleme az a mesterséges környezet, amelyben dolgozunk, azaz a munkakörnyezet, a munkahely.

A munkahelyi környezet, a munkahelyet magában foglaló infrastruktúra alapvető szolgáltatás, melyet valamennyien igénybe veszünk, sokszor anélkül, hogy észrevennénk. Jelentősége csak akkor tűnik fel, ha valami nem úgy sikerül, ahogy elvárnánk; nem ég a lámpa, hideg vagy meleg van, rossz az ebéd, nem jól takarítottak, nem ízlik a kávé, nem elég gyors az internetkapcsolat vagy nem érezzük biztonságban magunkat.

Hány ilyen szolgáltatás lehet, amelyek nélkül nincs munkahely? Ha a nyájas olvasó elkezdi összeszámolni, hamar eljut ötvenig, százig. A szám nagysága attól függ, hogyan csoportosítjuk a szolgáltatásokat, pl. az elektromos áram a fali csatlakozóban egy szolgáltatás-e (legalább kettő), de ugyanígy van a fűtéssel, a vízellátással és az épületek műszaki szolgáltatásaival általában. A nyájas szerző sokadmagával csaknem húsz évet dolgozott ennek a látszólag egyszerű dolognak a tisztázásán. Az eredmény az (MSZ) EN 15221 Létesítménygazdálkodás szabványsorozatot, majd azt koövette az MSZ EN ISO 41000 szabványcsalád, amelyeket bárki megvásárolhat a Magyar Szabványügyi Testület web-áruházában (www.mszt.hu).

A szabványok alapján világos képet alkothatunk arról, mi a létesítménygazdálkodásnak, mint üzleti diszciplínának a tartalma, jelentősége. Az MSZ EN ISO 41011 Létesítménygazdálkodás. Szótár (ISO 41011:2017) definíciója:

(A létesítménygazdálkodás) szervezeti funkció, amely integrálja az embereket, a helyet és a folyamatot (3.5.1. szakasz) az épített környezeten (3.2.3. szakasz) belül, az emberek életminőségének (3.7.1. szakasz) és a fő tevékenység (3.1.7. szakasz) termelékenységének javítása céljából.

azaz másképp fogalmazva:

A létesítménygazdálkodás szervezeti funkció, amely célja a munkahelyi környezet nyújtása a szervezet főtevékenysége stratégiájának figyelembe vételével. 

A szabványok többek között eligazítanak minket abban is,

  • mit kell tennünk, ha ezt a szervezeti funkciót fejleszteni akarjuk (mivel a létesítménygazdálkodás szervezeti funkció),
  • hogyan tudjuk mérni a szolgáltatások minőségét,
  • melyek azok az üzleti, szervezeti folyamatok, amikre ügyelnünk kell,
  • hogyan tudjuk a létesítménygazdálkodási szervezetek (vigyázat, nem a szolgáltatók!) eredményességét mérni, összehasonlítani
  • és nem utolsó sorban, hogyan mérjük fel egységesen az épületeink területét.

Minden létesítménygazdálkodási szolgáltatás valamilyen területhez kapcsolódik így némiképp meglepő, hogy a területek felmérésére eddig semmilyen nemzeti szabványunk sem volt az MSZ EN 15221 Létesítménygazdálkodás. 6. rész: Terek és területek felmérése előtt.

Az eddig elmondottak képezik a keretét annak, amit már húsz éve tanítunk a Mérnöktovábbképző Intézet ( http://www.mti.bme.hu) létesítménygazdálkodási tanfolyamán.

Sajnos jelenleg nincs más érdemi létesítménygazdálkodási képzés Magyarországon, állítjuk ezt annak ellenére, hogy a fogalom időnként felbukkan átmenetileg itt-ott. Az okok bizonyára szerteágazóak, de egy biztos: a létesítménygazdálkodás célja, gondoljunk itt a definícióra, nem épület-karbantartás, főleg nem az épületek valamilyen értékmegőrzése vagy netán értéknövelése. Szinte minden eddigi oktatási kísérlet ebbe a csapdába esett bele és onnan nem is tudott kikeveredni.

A létesítménygazdálkodás nem műszaki, hanem szolgáltatásirányítási (menedzsment) feladat, ezt a közvetlen tapasztalat és csaknem két tucat év oktatási tapasztalat mondatja velem.

A szolgáltatások között persze sok a műszaki szolgáltatás, de nem azok a döntőek. Tapasztalatom szerint a mérnökök, különösen az épületgépész és villamos mérnökök sokszor komoly hátránnyal indulnak, pedig nem kellene, hogy így legyen. Műszaki felsőoktatásunk egyik nagy hiányossága, hogy a leendő mérnökök nem sajátítják el a legalapvetőbb kommunikációs, gazdasági és főleg gazdálkodási ismereteket sem, nem is beszélve a vezetési és stratégiai tervezési ismeretekről. Pedig itt a kulcs a szolgáltatások minőségének tervezése és irányítása.


Kiket tanítunk?

Az oktatás alapvetően irányítási (menedzsment) szemléletű, mivel már az elején kiderült, hogy kizárólag a mérnökképzésre létesítménygazdálkodási szempontból (azaz egy szervezet belső működése és ide kapcsolódó belső kommunikációja szempontjából) nem lehet építeni.

Kénytelenek voltunk feltételezni, hogy a szükséges technikai, technológiai ismeretekkel a hallgatók már rendelkeznek és ebben lényíegében nem is csalódtunk. Egyértelműen kiderült, hogy a továbblépés fő akadálya a gazdasági, szervezési és kommunikációs készségek, kompetenciák hiánya. Úgy tűnik, a műszaki ismereteket viszonylag könnyű megszerezni, ha másképp nem, akkor a gyakorlatban.

Az oktatást 2008-ban két részre osztottuk:

  • az első félév nyújtja a stratégiai ismereteket, amelyek a munkahelyi szolgáltatások tervezéséhez, a főtevékenységre tett hatás mérlegeléséhez kapcsolódnak,
  • a második félév a szolgáltatások taktikai, azaz egy-két éves periódusú irányításával foglalkozik.

A két félévre együtt és külön a második félévre is be lehet iratkozni. A teljes tanfolyamra egyetemi vagy főiskolai oklevelet várunk el, a taktikai, operatív irányultságú második félévre középiskolait.

Mivel nem kötjük ki a végzettség fajtáját, volt már a hallgatók között magyar tanár, kertészmérnök, jogász, sok közgazdász, mintegy felük műszaki végzettségű, de az épületgépész meglepően ritka. A hallgatók a félévek végén és a záróvizsgán számolnak be a megszerzett ismeretekről, a hangsúly a tudás előadásának, bemutatásának a képességén van. Derék dolog, ha valaki sok mindenhez ért, de meggyőzően be is kell tudnia mindezt mutatni.


Mit tanítunk?

Az első félévben, a stratégiai képzésnél, alapvetőek az alkalmazott üzemgazdaságtani és jogi ismeretek, de megismerkedünk a szervezeti működés és a beszerzés alapjaival is.

Ez utóbbihoz kapcsolódik az értékelemzés, ami segít az alternatívák közötti választásban. A létesítménygazdálkodási szervezetet tudnunk kell vezetni vagy akár létrehozni, felépíteni. De melyek a legfontosabb szervezeti modellek, hogyan ítéljük meg a szervezet érettségét? A „vevőnk" a főtevékenység, ám hogyan lehetünk valóban vevőorientáltak?

Részletesen tárgyaljuk a minőségmenedzsment főbb módszereit és az informatika alkalmazásainak jogi vonatkozásait. Széles teret kap a már említett szabványok alkalmazása, de ugyanúgy a modern irodai munkahely kialakítása, szervezeti hatásai és várható fejlődése.

Az első félév zárásaként áttekintjük az informatikai rendszerek és az üzleti folyamatok összefüggését, a létesítménygazdálkodási folyamatok és szolgáltatások kockázatelemzését, majd ehhez kapcsolódóan az üzletmenet-folytonosság tervezésének és fenntartásának főbb módszereit.

A második félévben csatlakoznak az operatív szintű képzésben résztvevők.

Egy kezdő, közös beszámoló nap után rátérünk a projektek, az építéstervezési és kivitelezési folyamatok, a biztonság és a biztonsági személyzet menedzsmentjére. Kiemelt helyet foglal el az MSZ EN 15221-1 és -2 szabvány használatának begyakorlása.

Fontos taktikai kérdések a tűzvédelem és –megelőzés, az épülethez kapcsolódó szolgáltatások menedzsmentje, karbantartás, ez az épületek műszaki szolgáltatásainak irányítását is tartalmazza.

Az energiaköltségek után általában a takarítási szolgáltatások költsége a következő legnagyobb kiadás, ezt sokszor a munkahelyhez szorosan kapcsolódó egyéb szolgáltatások (informatika, étkezés, stb.) követi, ezeket is részletesen tárgyaljuk. Ide tartozik még a területgazdálkodás, a munkahelyi ergonómia és munkavédelem, környezetvédelem is.

Zárásul áttekintjük az épületek életciklus-költsége számításának módszereit, és ami nálunk általában fel sem merül egyelőre, az épületek használhatósága, használhatósági szempontjainak kérdéskörét.

Kell-e tanulni?

Az ezredforduló idején az egész világon talán két-három tucat könyv foglalkozott létesítménygazdálkodással, aki azokat valamennyire át tudta tekinteni, szakértőnek számított. Mára, mint annyi minden, ez is gyökeresen megváltozott. Megindult a specializálódás, a szabványok kidolgozásával letettük a diszciplína és a létesítménygazdálkodási ipar alapjait.

Mára világos az is, hogy egy gazdaság nemzeti össztermékének 5-9 %-át adják a létesítménygazdálkodási szolgáltatások, minél jobban lép be egy társadalom a posztindusztriális korba, ez annál nagyobb. A létesítménygazdálkodási szolgáltatások alapvető üzleti szolgáltatások, a nagy hozzáadott értéket előállító szervezetek léte és eredményessége múlik ezeken az egész világon.

Czerny József
(frissítve 2019.08.28.)


 
2012. év eleji összefoglaló PDF Nyomtatás E-mail


A tavalyi év számunkra legjelentősebb eseménye a már hagyománnyá vált éves konferenciánk volt, amelyet most először a Magyar Tisztítástechnológiai Szövetséggel, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával és a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarával közösen rendeztünk meg. A konferenciáról honlapunkon és a www.fmkonferencia.hu weblapon tájékozódhatnak.

Elindult önálló Facebook oldalunk, az FM Guru fórumunk tagsága az elmúlt évben meghaladta a 250-et.

Az általunk támogatott és vezetett létesítménygazdálkodási képzés, amely sajnos még mindíg az egyetlen Magyarországon, a 12. évfolyamába lépett 2011 öszén.

2011 elején felkérést kaptunk, hogy vegyünk részt a Nemzetgazdasági Minisztérium által alapított Építésgazdasági Munkabizottság Stratégia Albizottsága munkájában. Az albizottság több mint fél éves munkával kidolgozta javaslatait az építésgazdaság megújítására és megküldte azokat a minisztériumnak. A munka azért volt nagy jelentőségű, mert az épített környezetet létrehozó és az fenntartó szervezetek, szakmák képviselői első ízben alakítottak ki közös álláspontot. A kidolgozott dokumentumot eljuttattuk Önökhöz.

Négy új szabvány jelent meg a 2011. év végén az EN 15221 Facility Management sorozatból, az Útmutató a szolgáltatások minőségbiztosításához, a Taxonómia, egységes osztályozás és hierarchikus struktúrák, az Útmutató a létesítménygazdálkodás üzleti folyamataihoz és a Terek és területek felmérése. A szabványok kidolgozásában való aktív részvételre jelentős erőket fordítottunk.

Aktív tagjai voltunk továbbra is ON-AG 240 01 Objektbewirtschaftung és az ON-K 240 Immobilien- und Facility Management osztrák szabványbizottságnak, közreműködtünk többek között ÖNORM B 1801-3 Bauprojekt- und Objektmanagement szabványsorozat továbbfejlesztésében és az EN 15221 szabványsorozat osztrák honosításában.

Aktív tagjai voltunk a létesítménygazdálkodási világszervezet, a Global FM vezetőségének, megrendeztük a tavalyi évben is a Létesítménygazdálkodás Világnapját, ezúttal a Követ Egyesülettel karöltve. 
Jelenleg a Global FM új három éves stratégiáján dolgozunk, amely reményeink szerint irányt mutathat nekünk is és hozzájárulhat majd hazánk fejlődéséhez.

Folytattuk az adatgyűjtést a következő benchmarking tanulmányunkhoz, célunk, hogy több mint 1 millió m2 összterületről legyenek megbízható adataink, jelenleg már 720 ezer m2-nél tartunk.

Munkánkat a 2012 évi munkaterv kidolgozásával folytatjuk, amely során számítunk tevékeny együttműködésükre és támogatásukra.

 

 

 
Lectori Salutem PDF Nyomtatás E-mail

Öt éves a Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség és tíz éves az egyetlen folyamatos létesítménygazdálkodási képzés. Minden, amit elértünk egyedül a tagságunk és támogatóink áldozatvállalásának, odaadó munkájának köszönhető. Mint mindenkire, úgy ránk is komoly hatással volt a gazdasági visszaesés, de ennek ellenére nagyrész befejeztük infrastruktúránk kiépítését. A munka egyik fontos eredménye ez az új honlap, amelyet Önök most olvasnak.

Bővebben...