Oldaltérkép OldaltérképImpresszum Impresszum
Tudja Ön, hogy együtt dolgozik olyan munkatársaival, akik nélkül önnek nem lenne munkahelye, bárhol is dolgozik? Tudja-e ön, hogy ez a szektor a nemzeti össztermék 7%-át állítja elő és a munkaképes lakosság több mint 10%-át foglalkoztatja? Ha érdekli, lapozzon tovább >>
Home Szakcikkek
19 | 03 | 2024
Szakcikkek
eFMi issue 42 out now! PDF Nyomtatás E-mail

efmi-september2017 copy

The international magazine for the field of Facility Management!
EuroFM publishes this quarterly FM magazine reaching out to an audience of Facility Managers all over the world! Read about the most interesting opinions and articles in this October edition!
Presenting in this issue:
REFM in Denmark, Q&A with Wayne Tantrum, about FM in Australia, comments on FM with Ian Gelling - Archibus, FM/CREM research agenda, Q&A with Sodexo leadership, FM Student Matias Riihiaho and much more!

Enjoy reading!

 
FUNKTIONS- UND LEISTUNGSMODELL IM FACILITY MANAGEMENT PDF Nyomtatás E-mail

cen-logo


A német RealFM, a svájci SVIT FM és az osztrák FMA az EN 15221 alapján iránymutatást dolgozott ki a létesítménygazdálkodási szervezetek számára. Az irányelveket egyaránt haszonnal tanulmányozhatják a létesítménygazdálkodási szervezet (az irányelv szóhasználatával Corporate-Organisationen) és az állami intézmények (Organisationen der Öffentlichen Hand).
A gazdálkodási irányelveket és iránymutatásokat tertalmazó német nyelvű dokumentum djítalanul letölthető a RealFM weblapjáról.






 
Big Data PDF Nyomtatás E-mail
A Big Data

A Big Data igen nagy adatmennyiségek elemzését, feldolgozását és felhasználását jelenti.
Hátterében az a felismerés húzódik meg, hogy a ma rendelkezésre álló rendszerek és adatbankok hamarosan nem tudnak megbirkózni az adatáradattal. Számtalan technológia produkál hatalmas adatmennyiségeket: biztonsági kamerák, összetett termelési folyamatok, a létesítmények felügyelete, intelligens energiahálózatok, klímakutatás, részecskefizika, szociális hálózatok és genetikai információk növekvő tömege. Mindezen adatokat nemcsak rögzíteni és tárolni kell, hanem gyorsan ki is kell értékelni, orvosi diagnózisokat felállítani, veszélyhelyzeteket felismerni és az energiahálózatok stabilitását előre jelezni.

Várható, hogy a jövőben a genetikai információk gyarapodása miatt szinte robbanásszerűen fognak növekedni az orvosi adatmennyiségek. Az energiahálózatok intelligens vezérlésére szolgáló smart grid technológiák keretében sok energiatermelőt és -fogyasztót kell egyidejűleg megfigyelni és vezérelni. Ehhez az intelligens mérőket (villanyórákat) évi egyszeri helyett 15 percenként kell leolvasni.

Ma a felhalmozott adatok döntő része veszendőbe megy, vagy a lehetőségek ellenére még csak nem is rögzítjük azokat. 
Mire kell készülnünk? Hogyan érint majd a fejlődés minket? Mik azok az eszközök, amik már most is rendelkezésünkre állnak? Ezekre keresünk válasz az előadásban és az utána következő beszélgetésben.
 
Az új ipari forradalom PDF Nyomtatás E-mail
Vámos Tibor
Az új ipari forradalom problémái

A technológia és az emberi munkaerő változó viszonyai folytonosan vitatott téma az ipari forradalom kezdete óta. Ennek történetét és változóan aktuális kilátásait hatalmas irodalom tárgyalta. Korunkban és a belátható rövid, előttünk fejlődő időszakban két tényező hoz ebben újabb radikális fordulatot.

Az egyik az automatizálás, az ezzel kapcsolódó érzékelő technika és robottechnika rendkívüli fejlődése, amelyek először a haditechnikában és a gyógyászatban olyan eredményeket értek el, amelyekkel minden vonatkozásban helyettesíteni lehet a közvetlen, főleg a manuális tevékenység minden gyakorlatát.

A másik, a szintén ezzel a fejlődéssel kapcsolatos változás az, hogy az említett technológiai megoldások tömegtermelése révén rövidesen olcsóbb és minden szempontból gazdaságo-sabb lesz az automatizált műveletvégzés, mint a világon fellelhető legolcsóbb bérű és még munkavégzésre alkalmas ember. Ez a drámai változás küszöbön áll, és legfeljebb öt-tíz éven belül emberek százmilliót fogja érinteni. E két állítás bizonyításához nagyszámú közlemény található az irodalomban.

A felszabaduló embertömeg jövője viszont teljesen bizonytalan: milyen társadalmi rétegeket és hogyan fog érinteni; mi lesz a dolgozók különböző rétegeinek munkaideje, ez hogyan alakul az alkotó, irányító rétegek és a munkavégző tömegek számára; milyen újabb foglalkozások és elfoglaltságok lépnek be a folyamatba, azok hatása milyen lesz az emberiség arculatára?

Általános megoldásokat jósolni is reménytelen, de van néhány olyan feladat, ami a felkészüléshez elengedhetetlen és időigényes.
Az első ilyen a közvélemény és a különböző felelősségű döntéshozók tájékoztatása.
A második az alakuló munkafajtákhoz szükséges ismeretek tisztázása, becslések ennek arányaira, továbbá azoknak a pedagógiai módszereknek és tartalmaknak a megfontolása, amelyek ezekhez a munkafajtákhoz vezethetnek.
A harmadik a felszabaduló idő eltöltésének és hasznosításának befolyásolhatósága, humán ideálok közelítésének lehetősége. Ehhez tartoznak azok a pszichológiai vizsgálatok, amelyek az agresszivitás, a vál-lalkozási, megújítási ösztönzők és a szelíd humán ideálok egyensúlyainak lehetőségeire vonatkoznak.
 
Gonda Helga cikke az FMJ-ben PDF Nyomtatás E-mail

Gonda_Helga_foto Az IFMA folyóirata, az FMJ 2011 szeptember/októberi számában jelent meg Gonda Helga cikke "Collaboration or Isolation: Improving Meeting Space Management" címmel. Cikkében sokak számára fontos témát tárgyal, az iroda tárgyalások, megbeszélések (meetingek) helyeinek, területeinek létesítménygazdálkodási koncepcióját.

Bővebben...
 
Premises & Facilities Management June Issue PDF Nyomtatás E-mail

A PFM júniusi on-line kiadása
The June digital edition of PFM is now available for you to view.

 
Climate Change, the Indoor Environment, and Health PDF Nyomtatás E-mail


 
PFM 2011 májusi szám PDF Nyomtatás E-mail

A Premises & Facilities Management legújabb száma, letölthető és on-line olvasható.

 
Érettebbé válik az outsourcing-piac PDF Nyomtatás E-mail

A kiszervezéssel együtt járó kockázatok és kihívások ellenére a vállalatok nagy többsége pozitívan értékeli a kiszervezett tevékenységei eredményességét – derül ki a KPMG legújabb felméréséből, amely 32 ország (közöttük Magyarország) több mint 650 vállalatának felső-és középvezetőit kérdezte meg világszerte. A magyar válaszadók több mint 70%-a gondolja úgy, hogy növelni szeretné, vagy legalábbis szinten kívánja tartani a kiszervezés jelenlegi mértékét.

Bővebben...
 
Current trends and future in the UK PDF Nyomtatás E-mail

Facilities management (FM) is a multi-faceted profession, which has been created out of a need to provide professionally managed and critical support services. Facilities managers must be able to demonstrate added value to the core business and property and facilities costs can be harnessed and be made to work for the organisation. For too long the Boardroom has been focused on the capital cost of a new building, not realising that the vast proportion of spend comes in the revenue line, maintaining the asset through its whole life.

Bővebben...
 
« ElsőElőző12KövetkezőUtolsó »