Oldaltérkép OldaltérképImpresszum Impresszum
Tudja Ön, hogy együtt dolgozik olyan munkatársaival, akik nélkül önnek nem lenne munkahelye, bárhol is dolgozik? Tudja-e ön, hogy ez a szektor a nemzeti össztermék 7%-át állítja elő és a munkaképes lakosság több mint 10%-át foglalkoztatja? Ha érdekli, lapozzon tovább >>
Home Irányelvek EU IPPP irányelv
28 | 03 | 2024
EU IPPP irányelv PDF Nyomtatás E-mail

2008-02-22

Az Európai Bizottság útmutatást tett közzé az intézményes közületi-magán-partnerségi (IPPP-) projektek menedzselésére. Az ajánlás megfogalmazására az indoklás szerint azért volt szükség, mert az adott együttműködési forma működtetésében jogi bizonytalanságok bukkantak fel.
Az IPPP-t (Institutionalised Public Private Partnership) úgy definiálta a bizottság mint a közületi szektor és magánvállalkozások együttműködését közszolgálati létesítmények megvalósítására és azok működtetésére. 

Az Európai Bizottság megállapítása szerint az együttműködésre lépő felek közül mindkét oldalon nagyfokú bizonytalanság tapasztalható. Gyakoriak voltak a visszalépések, mert nem látszott, miként lehet maradéktalanul eleget tenni az átláthatóság és a verseny egyidejű követelményének. A Bizottság mostani közleménye interpretatív, azaz magyarázó jellegű.
A közlemény itt letölthető.

Elolvasva és értelemezve a közleményt, sajnos ugyanaz derül ki, amit eddig is tudtunk: az EU eddig nem volt képes megfelelő szabályozást alkotni, mivel az ajánlást kidolgozó munkacsoportok figyelmét továbbra is elkerülték az olyan fontos tényezők, mint a fenntarthatóság, az életciklusköltség figyelembe vétele, a szolgáltatások ellenőrzésének módszertana és ajánlott módszerei, és igy tovább. Pusztán fiskális és jogi módszerekkel a probléma nem oldható meg és a kiderített visszaélések hosszú sora kell majd ahhoz, hogy erre ráébredjenek, ráébredjünk. Nemcsak nálunk nem létezik a PPP projektek megítélésére és hosszú távú irányítására semmilyen elképzelés, de pl. Németországban a PPP cégek üzletrészeinek valóságos, de az illegalitás határán mozgó kereskedelme alakult ki. Ennyit a hosszú távú partneri kapcsolatról és az idézett interpretatív irányelv várható hasznáról.