Oldaltérkép OldaltérképImpresszum Impresszum
Tudja Ön, hogy együtt dolgozik olyan munkatársaival, akik nélkül önnek nem lenne munkahelye, bárhol is dolgozik? Tudja-e ön, hogy ez a szektor a nemzeti össztermék 7%-át állítja elő és a munkaképes lakosság több mint 10%-át foglalkoztatja? Ha érdekli, lapozzon tovább >>
Home Vezércikk Összefoglaló 2019 elején
24 | 10 | 2020
Összefoglaló 2019 elején PDF Nyomtatás E-mail
loading2019 Kedves Tagjaink, Barátaink, Támogatóink!

2018 nemcsak a mi életünkben, de az egyész világon fontos év volt a létesítménygazdálkodási közösség életében. Megjelentek az ISO létesítménygazdálkodási szabványok!


Köszönjük kitartó, áldozatos támogatásukat.
A 2018. év legfontosabb eseménye a létesítménygazdálkodási szakma, a létesítménygazdálkodási ipar számára az volt, hogy magyarul is megjelent a három új ISO létesítménygazdálkodási szabvány:
 • MSZ EN ISO 41001:2018 Létesítménygazdálkodás. Irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval (ISO 41001:2018)
 • MSZ EN ISO 41011:2018 Létesítménygazdálkodás. Szótár (ISO 41011:2017)
 • MSZ EN ISO 41012:2018 Létesítménygazdálkodás. Útmutató a stratégiai erőforrás-kezelésre és megállapodások kidolgozására (ISO 41012:2017)
A szabványok fordítása a Magyar Szabványosítási Testület MB 267 Létesítmény- és vagyongazdálkodás nemzeti szabványosítási bizottsága nevéhez fűződik, amely vezetője a HFMS elnökségi tagja, László Miklós. Miklós kiemelkedő és áldozatos munkáját ez úton is szeretnénk megköszönni.

2017-ben a BME Mérnöktovábbképző Intézettel karöltve útjára indítottuk új képzésünket, az EuroFM létesítményfelelős pán-európai minősítést és az arra felkészítő tanfolyamot. A 2018-ban végzett hallgatók szeptemberben bensőséges ünnepség keretében vehették át okleveleiket.

A HFMS Szabadegyetem programján belül hetedik alkalommal került megrendezésre a Board Games szimulációs üzleti játék 2018 februárjában, amely fontos mérföldkő minden évben a felsőfokú szakmai továbbképzésünk során.

A Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség a Global Facilities Management Association tagjaként 2018. május 16-én ünnepelte meg a létesítménygazdálkodás világnapját.

A BME MTI - HFMS létesítménygazdálkodási képzés 2017 - 18. évi évfolyamának eredményes záróvizsgát tett huszonöt hallgatója 2018. november 27-én vehette át a tanfolyam sikeres elvégzését igazoló tanúsítványát. A következő évfolyam 2018 októberében indult el. A második félévi taktikai szintű képzés kezdete idén február 26-ra esik.

Májusra kidolgoztuk a GDPR-nek megfelelő adatkezelési szabályzatunkat, amelyet a weblapunkon találhatnak meg az érdeklődők.

2018-ban ismét megrendeztük éves konferenciánkat. A HFMC 2018 létesítménygazdálkodási konferencia központi témája a létesítménygazdálkodás határterületei voltak. A csaknem száz részvevő tanúja volt, követve hagyományainkat, a HFMS tanulmányi díjat és a HFMS Award átadásának is.

A HFMS Award for Industry Impact díjat a HFMS 2010-ben alapította, hogy a létesítménygazdálkodás és a létesítménygazdálkodási iparban elért kiemelkedő teljesítményeket elismerje. Eddigi kitüntetettjei 2010, Klemm Ervin, 2013, Dr. Prof. Alexander Redlein, Lippai Sándor voltak.

A HFMC 2018 konferencián két új kitüntetett vehette át az elismerést:
 • László Miklós, a HFMS elnökségi tagja, a létesítménygazdálkodási szabványosítás terén végzett áldozatos munkájáért,
 • Schmidt József, a LeoFM egyesület elnöke, a létesítménygazdálkodási ipar felemelésért kifejtett munkájáért.
A díjazott dolgozatok a stratégiai kategóriában:
 • Czimmer László: A létesítménygazdálkodás és a munkavédelem integrációja színházi munkakörnyezetben
 • Gohér István: Bevásárlóközpont környezetközpontú üzemi működési szolgáltatásokra történő átállásának folyamatai.
 • Toldi Miklós: Új vásárcsarnok üzemi működési szolgáltatásainak előkészítése

A díjazott dolgozatok a taktikai kategóriában:

 • Dömötöri-Kövér Krisztina: Targonca teljes körű szerviz szolgáltatás meghatározása és ellenőrzése
 • Hangyál Tímea: Az irodában keletkező papírhulladék kezelése szolgáltatás meghatározása és ellenőrzése
 • Varga Zsolt: Légkezelő gép karbantartása

Az egyesület alapítása óta folyamatosan aktívan tagjai vagyunk az ON-K 240 Immobilien- und Facility Management osztrák szabványbizottságnak, az EuroFM és a Global FM szervezetének.
A 2019. január 24-én tartott éves közgyűlésen a tagság jóváhagyta az elnök 2018. évről szóló beszámolóját. Munkánkat 2019 elején az éves munkaprogram kidolgozásával folytatjuk.

Ismételten megköszönve támogatásukat, kérem, látogassák rendszeresen weblapunkat, figyeljék hírlevelünket, bátran továbbítsák meghívóinkat kollégáiknak, szakmabéli ismerőseiknek és az érdeklődőknek.

Budapest, 2019. február 23.Mikó Zoltán                                Czerny József
alelnök                                        elnök